Medvídek koala je stromový medvídek

· Medvídek koala je nejznámější a nejoblíbenější zvířecí obyvatel Austrálie.
· A také asi nejlínější. Denně totiž prospí až 20 hodin.
· Aktivní jsou převážně v noci.
· Žijí vysoko v korunách blahovičníku. Ty jim poskytují nejen místo ke spánku, společenskému životu, zázemí a ochranu před hady a další nepřátelskou havětí, ale i potravu. Ke šplhání využívají velmi hrubou kůži na předních tlapkách a také velké ostré drápy.

Koala se živí výhradně eukalyptovými listy blahovičníkových stromů, které jsou pro ostatní zvířata jedovaté. Koala nejprve každý list řádně očichá, podle vůně totiž pozná, jak moc je jedovatý. Listy důkladně rozmělní na jemnou kaši a až teprve pak ho spolkne. Játra koaly se postarají o zneškodnění a pozdější vyloučení toxinů z těla.

Ale takovýto namáhavý proces stojí organismus dost sil. Vylučováním neutralizační kyseliny a rozkládáním toxinů malé tělo spotřebovává až 20 % energie, která se koalovi dostává z už tak nepříliš výživných listů. Proto není divu, že medvídkové prospí většinu života.

Lidé si často myslí, že koala je medvěd, ve skutečnosti patří mezi vačnatce, jako například klokan. Samička přichází do říje nanejvýš jednou za rok. Po zhruba 35 dnech trvající březnosti se narodí jen jedno slepé mládě bez srsti velké pouze 2 centimetry.

Prvních šest měsíců stráví mládě v matčině vaku, kde se vyvíjí. Samička mládě krmí nejen mateřským mlékem, ale také zelenou kašičkou, která pochází ze slepého střeva. Z této kaše předává mláděti bakterie potřebné k trávení eukalyptových listů.

Koala se v přírodě dožívá asi tak deseti let. Tito tvorové se snadno přizpůsobují tamějším podmínkám. Před chladem si jejich těla mění krevní oběh tak, aby si uchovaly teplo. Pokud je ještě sychravěji, třesou se tak, že si tím vytvářejí teplo pomocí rychlých stahů jejich svalů. Před teplem si zase regulují teplotu těla tak, že zvýší rychlost dechu a tím se ochlazují. Navíc z listů získávají tolik tekutin, že se málokdy potřebují napít.

Medvídek koala je v současné době přísně chráněn, a to především z důvodu jeho skoro vyhynutí ve 20. století, kdy lidé prahli po jeho kožešině a díky tomu koaly málem vyhubili.